Het wapenschild van de Gemeente Buggenhout
Klik hier indien u snel en effectief iets wil zoeken op deze website
Ga terug naar de homepagina
Mobiliteit
Verkiezingen
Wambrechies

Oldtimers en de wetgeving

Volgens de wetgeving worden volgende voertuigen als oldtimers beschouwd:
• personenauto's, auto's voor dubbel gebruik, minibussen en motorfietsen die reeds meer dan 25 jaar in gebruik zijn
• lichte vrachtauto's, vrachtauto's, militaire voertuigen en landbouwvoertuigen die reeds meer dan 30 jaar in gebruik zijn
Opgelet: de datum van eerste inschrijving is van toepassing, niet het bouwjaar van het voertuig !

Oldtimers kunnen genieten van een vrijstelling voor de jaarlijkse technische keuring en van een verminderde verkeersbelasting.

Oldtimer met O-nummerplaat
Indien men een voertuig als oldtimer wil inschrijven (O-nummerplaat), wordt het voertuig éénmalig onderworpen aan een vereenvoudigde keuring en hoeft het daarna niet meer naar de jaarlijkse technische keuring. Er zijn dan echter bij het gebruik van de oldtimer verschillende wettelijke beperkingen van toepassing.

Wettelijke beperkingen.
Oldtimer met gewone nummerplaat
Een oldtimer kan ook als gewoon voertuig ingeschreven worden (gewone nummerplaat). In dat geval zijn er geen wettelijke beperkingen, maar kan men ook niet genieten van de vereenvoudigde keuring en de vrijstelling voor jaarlijkse technische keuring. De vermindering van verkeersbelasting is echter nog steeds van toepassing. Voor oldtimers die jaarlijks naar de technische keuring gaan (gewone nummerplaat) zijn er geen beperkingen.
Indien het voertuig echter is ingeschreven als oldtimer (O-nummerplaat), dan zijn er enkele wettelijke beperkingen van toepassing. Oldtimers met een O-nummerplaat mogen zich enkel in volgende omstandigheden op de openbare weg begeven:
• ter gelegenheid van behoorlijk toegelaten manifestaties
• voor proefritten met het oog op deze manifestaties, uitgevoerd tussen zonsopgang en zonsondergang en binnen een straal van 25 km
• om zich naar die manifestaties te begeven Behoorlijk toegelaten manifestaties
De wet beschrijft niet wat een "behoorlijk toegelaten manifestatie" precies inhoudt. Deze term kan dus ruim geïnterpreteerd worden. Het hoeft niet noodzakelijk om een oldtimermanifestatie te gaan, wel moet de manifestatie steeds "toegelaten" zijn. Indien voor de manifestatie een toelating is vereist, dan moet de organisatie deze ook aangevraagd hebben. Verder is de manifestatie toegelaten zolang ze niet verboden is. Het is aan te raden om een bewijs (uitnodiging, inschrijving, advertentie,…) bij te hebben.

Proefritten
Een "proefrit" wordt door de wet niet concreet beschreven. In principe wordt een proefrit uitgevoerd na werkzaamheden aan de oldtimer of nadat de oldtimer een tijdje heeft stilgestaan. De testritten mogen enkel uitgevoerd worden tussen zonsopgang en zonsondergang. Raadpleeg indien nodig betrouwbare bronnen om te weten rond welk uur zonsondergang zal plaatsvinden. De testrit moet ook binnen een straal van 25 km uitgevoerd worden. De wet legt niet vast vanaf welk punt dit berekend moet worden. Het kan dus gaan om het adres dat vermeld is op het inschrijvingsbewijs, de plaats waar het voertuig gestald wordt of de plaats waar er werkzaamheden werden uitgevoerd aan het voertuig. Tijdens de proefrit is het toegelaten om passagiers mee te nemen. Het kan immers belangrijk zijn dat de oldtimer zwaar is geladen (testen van schokdempers, vermogen,...).
welkom bij onze dienstverlening


klik hier om terug te gaan naar Politiezone