Het wapenschild van de Gemeente Buggenhout
Klik hier indien u snel en effectief iets wil zoeken op deze website
Ga terug naar de homepagina
Mobiliteit
Verkiezingen
Wambrechies

Uw gemeente Actueel

NIEUWSDETAIL

Vlaams warmteactieplan

Waarschuwingsfase: wees voorbereid op de warmte

We verwachten opnieuw enkele dagen van aanhoudende warmte.
In het kader van de campagne 'warme dagen' roept†het Agentschap Zorg en Gezondheid op†om tijdens deze warme dagen extra aandacht te besteden aan kwetsbare groepen.
Voornamelijk (sociaal geÔsoleerde) ouderen, (chronisch) zieken en jonge kinderen lopen risico op ernstige gezondheidseffecten van warmte. Op extreem warme dagen pieken de sterftecijfers.

daarom zijn er deze aandachtspunten:
voldoende drinken, koele plekken opzoeken of de eigen woning koel houden.

ē Stimuleer extra zorg: Jonge kinderen en babyís hebben nog moeite om hun lichaamstemperatuur te regelen. Kinderverzorgers en begeleiders moeten extra alert zijn voor tekenen van uitdroging.
Ook ouderen en chronisch zieken zijn meestal afhankelijk van hun verzorgers en hun netwerk om zich te beschermen tegen warmte. Gebrek aan sociale controle zorgt ervoor dat zij vaak minder goed voorbereid zijn op aanhoudende warmte. Vraag familie, zorgdragers of mantelzorgers om de gezondheidstoestand van alleenwonende ouderen of chronisch zieken van nabij op te volgen. Of zet lokaal een buurtnetwerk op met vrijwilligers of jobstudenten voor gerichte huisbezoeken.

ē Aandacht voor chronische zieken en medicatiegebruik: chronische zieken of mensen die medicatie nemen zijn gevoeliger voor gezondheidsproblemen op erg warme dagen. Volg de aanbevelingen omtrent aanpassing van behandeling met bepaalde medicatie of behandeling van ziektebeelden die met extreme warmte gepaard gaan. Informeer patiŽnten hoe ze hun medicatie best bewaren. 
 

Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht.