Dans

We don't just dance, we perform!

Opleidingen in het domein Dans

KLEUTERGRAAD EERSTE GRAAD TWEEDE GRAAD DERDE GRAAD VIERDE GRAAD KORTLOPEND
4-5-jarigen 6-7-jarigen Vanaf 8 jaar Vanaf 12 jaar Vanaf 15 jaar Vanaf 15 jaar
2 jaar
45 min/week
2 jaar
1 uur/week
4 jaar
2 uur/week
3 jaar
2,5 uur/week
3 jaar
3 uur/week
2 jaar
2 uur/week
Kleuterdans (45 min.) JongLeren met dans (1u) Danslab (2u) Danslab klassieke dans (2,5u) Danslab klassieke dans (3u) Specialisatie (2u)

Volwassenen
(vanaf 15 jaar)

4 jaar
2 uur/week
Danslab (2u)

Lessenrooster dans

VAK KLEUTERGRAAD

Kleuterdans

Laat speelse creativiteit de vrije loop en ontdek de magische wereld van kleuterdans! Huppel, spring en dans met ons mee terwijl we de basisprincipes van dans op een speelse en leuke manier verkennen.

In onze kleuterdanslessen, speciaal ontworpen voor 4- en 5-jarigen, draait alles om plezier en het initiëren in de wondere wereld van dans.

- Speels en creatief: Elke les is gevuld met leuke muziek en spelletjes die kinderen helpen om hun houding, lenigheid en muzikaliteit te ontwikkelen.
- Individuele aandacht: Om elk kind optimaal te begeleiden, houden we de groepen klein, met maximaal 15 leerlingen per les.
- Dansplezier centraal: We zorgen ervoor dat elk kind zich vrij voelt om te bewegen en te ontdekken, terwijl ze de basis van dans leren.
- Artistieke ontplooiing: Naast het dansplezier stimuleren we ook de creatieve en sociale ontwikkeling van elk kind.
- Podiumervaring: Ook de allerkleinsten krijgen de kans om op een podium te staan, zodat ze al vroeg gewend raken aan optreden.

Praktische informatie:

- Lesduur: 45 minuten per week in groepsverband.
- Uniform: We werken met een uniform voor een gevoel van samenhang. Het lesuniform kan tijdens de eerste les worden aangeschaft (ca. 55 euro) en gaat twee jaren mee. Ook een dot in het haar is vereist.

Kom en ervaar hoe leuk kleuterdans kan zijn, waar leren en plezier hand in hand gaan!

VAK EERSTE GRAAD

JongLeren met dans

Laat speelse creativiteit de vrije loop en huppel en spring de wereld in van de klassieke dans. Ontdek de ruimte, ontwikkel houding en lenigheid, en loop over van dansplezier.

Leerlingen krijgen één uur per week les in groep. Om leerlingen optimaal te kunnen begeleiden houden we de groepsgrootte op maximaal 15. Dansplezier staat hier centraal. In deze lessen leert men speels en creatief, op leuke muziek, de basis van de klassieke dans. Er is in de les voornamelijk aandacht voor een correcte houding, lenigheid, muzikaliteit, ruimtebeleving, lichaamsbesef en individuele artistieke ontplooiing. Naast het dansplezier worden de creatieve en sociale ontwikkeling wekelijks gestimuleerd.

Minstens twee keer per jaar krijgen de leerlingen de kans om zich te tonen op een podium om zo al van bij het prille begin podiumervaring op te doen.

In al onze lessen werken wij met een uniform omdat dit zorgt voor een samenhang. Het lesuniform kan de eerste les aangekocht worden (ca. 55 euro). De leerling kan hier twee jaren mee verder. Ook de dot in de haren is een must.

VAK TWEEDE GRAAD

Danslab

Voel de balletkriebels! Oefen kracht, lenigheid en coördinatie op basis van de klassieke ballettechniek. Zo worden passencombinaties en choreografieën een steeds grotere uitdaging. De dansen gaan van puur klassiek tot modern. Dans mee in de grote tweejaarlijkse dansvoorstelling!

Leerlingen krijgen twee keren per week één uur les in groep. Ze leren de klassieke bewegingspatronen aan de ‘barre’ en ‘au milieu’ en verwerven de elementaire verplaatsingspatronen zoals de huppelpas, galop, pas chassé, pas de polka, pas de valse, etc. Al deze elementen komen samen in dansante combinaties en choreografische momenten op wisselende muziek. Leerlingen verfijnen hun individueel inlevings- en expressievermogen. Minstens tweemaal per jaar krijgen ze de gelegenheid zich te tonen op een podium. Om de twee jaren organiseert de academie een avondvullende dansvoorstelling in GC De Pit.

Om de twee jaren kopen de leerlingen een nieuw uniform aan. Dat kan in de eerste les (danslab 1 en 2 ca. 45 euro, danslab 3 en 4 ca. 65 euro). Ook de dot in de haren blijft een must.

Danslab voor volwassenen

Terug van weg geweest: dans voor volwassenen aan. Zowel ervaren als beginnende dansers vanaf 15 jaar zijn welkom in de les danslab (2u per week). De les bestaat uit een mix van dansstijlen. Door middel van danscombinaties werken we hier aan conditie, kracht en souplesse van het lichaam.

VAK DERDE EN VIERDE GRAAD

Danslab klassieke dans

Vanaf 12 jaar diept u de klassieke basistechniek creatief verder uit. Podiumuitstraling en expressie staan voorop. Met de nodige discipline en inzet bereikt u de danstop. Later vormen de lessen ‘pointes’ een uitdieping van de techniek van het klassiek ballet. Het ‘op de tenen’ staan geeft u een elegantie alsof u boven het podium zweeft!

In de derde graad krijgen de leerlingen tweeëneenhalf uur les per week verdeeld over twee lessen (1u + 1,5u).

In de vierde graad krijgen de leerlingen drie uren les per week verdeeld over twee lesmomenten.

De fysieke conditie wordt verder ontwikkeld: lenigheid, weerstand, kracht, snelheid, uithoudingsvermogen. Leerlingen ervaren een steeds beter bewustzijn van houding en beweging en het besef van de eigen bewegingscapaciteiten en spiertonus.

Met respect voor het eigen lichaam als instrument worden gekende dansbewegingspatronen gecombineerd met posities van armen en hoofd. Coördinatie en ruimtegevoel worden verder verkend. Dynamiek, bewegingskwaliteit en zeggingskracht worden verder uitgediept.

Alle danstechnische vaardigheden staan ten dienste van de affectief-artistieke ontwikkeling. Aangezien podiumuitstraling en expressie steeds belangrijker wordt, vormt dit ook een essentieel onderdeel van de wekelijkse lessen.

Onze leerlingen dragen een uniform en de meisjes ook een klassieke balletdot tijdens de les.

Leerlingen krijgen minimaal tweemaal per jaar de gelegenheid zich te tonen op een podium en elke twee jaar organiseert de academie een avondvullende dansvoorstelling in GC De Pit.

Het uniform voor de derde graad kost ca. 65 euro en voor de vierde graad ca. 60 euro.

Pointes

De lessen ‘pointes’ vormen een uitdieping van de techniek van het klassiek ballet. Deze techniek vraagt om aangepast schoeisel, met vooraan een harde neus. Het ‘op de tenen’ staan geeft deze dans extra lichtheid en elegantie. Het is een balletvorm voor gevorderde dansers (vanaf graad III 2) met de nodige capaciteit. Voldoende ervaring en de juiste fysiek zijn noodzakelijk om aan deze lessen deel te mogen nemen. Dit wordt met een kleine proef getest in het begin van het schooljaar.

VAK KORTLOPENDE OPLEIDING

Specialisatie

Niet genoeg aan de basisopleiding? Of afgestudeerd en nog zin in verdere verdieping? 

Gedurende twee jaar, twee u/week, kan u zich vervolmaken. Dat kan als u in de vierde graad zit en meer intens met dans wil bezig zijn of wanneer u bent afgestudeerd. 

Richt uw gemotiveerde aanvraag aan de directie . In samenspraak met de betrokken leerkrachten en na een eventuele selectieproef beslist de directie of u wordt toegelaten.

Deel deze pagina

maandag 27 mei 2024