De fluit is een heel oud instrument. Ze werd al bespeeld in de steentijd om vijanden te verjagen en signalen door te geven. Of tijdens de jacht om de roep van een dier na te bootsen. We weten dat de dwarsfluit 3000 jaar geleden in China voorkwam. De eerste versie van de dwarsfluit verscheen 900 jaar geleden in Europa. Dwars duidt op de houding van de fluit tijdens het blazen. De meeste dwarsfluiten zijn nu van metaal gemaakt, maar omdat zijn voorloper uit hout bestond, behoort de dwarsfluit tot de houtblazers.
De dwarsfluit wordt bespeeld door over het mondstuk heen te blazen. Zo ontstaat een heldere, briljante klank. De kleppen zorgen ervoor dat de gaten in de buis van het instrument afgesloten kunnen worden. Door het indrukken of loslaten van deze kleppen, ontstaan er verschillende tonen.
De dwarsfluitfamilie bestaat uit een heleboel verschillende fluiten, waarvan de piccolo (heel hoog en klein) en de altfluit (groter en ronde lage klank) de bekendste zijn.
Hoeveel kost een dwarsfluit?
Er zijn instrumenten in verschillende prijsklassen maar een degelijk instrument kost toch 700 à 1.000 euro maar er zijn ook goede tweedehandsinstrumenten te vinden. Bij de aankoop van een instrument vraag je best advies aan de leerkracht.
Kan ik een dwarsfluit huren?
De academie heeft een aantal dwarsfluiten en een altfluit beschikbaar voor verhuur. Een dwarsfluit huren kost 50 euro per jaar (zie academiereglement voor de huurvoorwaarden). Vanaf de derde graad is een eigen instrument aangewezen.
Ben ik geschikt om dwarsfluit te leren?
Iedereen met een normale fysiek en ademhaling kan dwarsfluit leren bespelen.
Waar kan ik (later) met een dwarsfluit terecht?
De dwarsfluit wordt bij allerlei muziekgenres gebruikt, van klassiek tot beat-box. Ze is overal thuis, zowel in de klassieke muziek als bij pop en jazz. Er is zowel een uitgebreid solorepertoire als oneindige mogelijkheden om in groep te musiceren: kamermuziek, fluitkoor, symfonisch orkest, harmonieorkest, jazzensemble,… Het is kortom een leuk instrument, dat bovendien handig mee te nemen is in een klein kistje.
Lessen
Stap voor stap verkennen we ons instrument en leren we de noten. De klemtoon ligt op een positieve en creatieve aanpak, die voor elke leerling aangepast wordt. Er komen verschillende soorten muziek aan bod, van volksliedjes en klassieke composities tot jazz en populaire nummers.
De dwarsfluitlessen duren een uur, in een groep, en worden gegeven op maandag en woensdag. Vooral in de eerste 2 jaren gebruiken we een basisboek, dat ongeveer 21 euro kost.
Leerkracht