Klarinet

De klarinet is een houten blaasinstrument met een enkel riet. Typisch voor de klarinet is de grote beweeglijkheid. Hierdoor wordt ze veel gebruikt voor snelle begeleidingsfiguren. In de lage tonen heeft het instrument een vol en dramatisch karakter, terwijl het hoogste register helder en opgewekt klinkt.

We vinden de klarinet in een prominente rol in het harmonieorkest, maar evenzeer als solist in een symfonisch orkest, jazzorkest, klezmerbands, Oost-Europese volksmuziek, klassieke kamermuziek... Voor elk wat wils !

Bestaan er soorten klarinetten ?

Ja! De ‘normale’ Sib-klarinet is het meest gekend, maar is voor jonge kinderen vrij groot. Er bestaat ook een Do-klarinet (= één maatje kleiner) en de bekende Mib-klarinet of ‘kleine’ klarinet (= enkele maatjes kleiner). De Do-klarinet is een echt studie-instrument dat wel hetzelfde mondstuk heeft als de ‘normale’ klarinet. De Mib-klarinet is omwille van de grootte perfect geschikt als instapinstrument voor zeer jonge kinderen (gaatjes liggen even ver van elkaar als op een blokfluit) maar behoort standaard wel tot het klassieke instrumentatrium van een groot harmonieorkest. Ook in het symfonisch orkest is de Mib-klarinet een vaste waarde. Ziet u het echter wat groter, dan kun u natuurlijk ook basklarinet leren spelen! Net als de gewonen klarinet en Mib-klarinetten heeft De Academie ook een basklarinet in bezit die u dus kunt huren.

Hoeveel kost een klarinet?

Een degelijk studie-instrument kost ongeveer 1500 euro.

Andere (starters)kosten. Een klarinet is niet zo duur om aan te schaffen… maar blijft wel kosten. Hou dus rekening met de aanschaf van rietjes die verslijten… Een doosje van 10 kost ongeveer 25 euro. Eén à twee doosjes per jaar moeten volstaan. Een startershandboek kost tussen de 15 en 25 euro. 

Kan ik een klarinet huren?

De Academie heeft een aantal klarinetten beschikbaar voor verhuur (zie ook verder). Zolang de voorraad strekt, kost een instrument huren 50 euro per jaar (zie academiereglement voor de huurvoorwaarden). Vanaf de derde graad is een eigen instrument aan te raden. Sommige harmonieorkesten lenen ook instrumenten uit.

Ben ik geschikt om klarinet te leren ?

Iedereen met een normale fysiek kan klarinet leren bespelen, zelfs vanaf zeer jonge leeftijd. Hiervoor zijn, net als bij strijkers, ook kleinere modellen beschikbaar.

Waar kan ik (later) met een klarinet terecht?

In de academie kan u terecht in de samenspelklas en het instrumentaal ensemble. Buiten de academie kan u meespelen in een harmonieorkest, klassiek orkest, kamermuziek groepen, jazzorkest, …

Leerkracht

Nicolas Grisay

Raadpleeg lessenrooster

 

 

Deel deze pagina

dinsdag 16 november 2021