Koperen blaasinstrumenten

Bugel

De bugel is een koperen blaasinstrumen met een zachte warme klank. Een van onze meest bekende bugelspelers in de jazzmuziek is Bert Joris (zie youtube). In de fanfare is dat ook een zeer belangrijk instrument.

Hoorn

De hoorn is een koperen blaasinstrument waarvan de buis is opgerold in de vorm van een cirkel. De totale buislengte van het instrument is ongeveer vier meter. De voorlopers van de moderne hoorn zijn de posthoorn en de jachtinstrumenten zonder ventielen. U vindt de hoorn in een klassiek orkest, in een harmonie– of fanfareorkest en in een blazersensemble, maar ook in de volksmuziek wordt hij vaak gebruikt.

Trombone

De trombone is een koperen blaasinstrument, herkenbaar aan de ‘schuif’ (wordt in de volksmond ook wel eens foutief 'schuiftrompet’ genoemd). De trombone is de ‘cello’ van de kopers, en heeft een plechtige klank. U kan met trombone terecht in een klassiek orkest (schoolorkest), in een harmonie- en fanfareorkest en in een koperensemble, maar u kan er ook jazz– en popmuziek mee spelen.

Trompet

De trompet is een koperen blaasinstrument die vrij hoog klinkt en een heldere doordringende (feestelijke) toon heeft. De trompet wordt gebruikt bij allerlei soorten muziek, van Zuid-Amerikaanse ballads tot klassieke stukken, bij bij pop- en jazzmuziek. De trompet is ook een belangrijk instrument in het leger geweest, vooral bij het geven van commando’s.

Tuba

De tuba is het grootste en dus laagstklinkende koperen blaasinstrument. U kan met de tuba terecht in een harmonie- en fanfareorkest, een blazersensemble, een symfonisch orkest, maar u kan er ook lichte muziek (Dixieland) mee spelen. De kleinere vorm van de tuba is het euphonium.

Hoeveel kost een koperen blaasinstrument?

  • Bugel: ca. 600 euro
  • Hoorn: ca. 3.000 euro
  • Trombone: ca. 1.200 euro
  • Trompet: ca. 600 euro
  • Euphonium: ca. 2.500 euro

Kan ik een koperen blaasinstrument huren?

De academie heeft een aantal koperen blaasinstrumenten beschikbaar voor verhuur. Huren kan, zolang de voorraad strekt, tegen 50 euro per jaar (zie academiereglement voor de huurvoorwaarden). Vanaf de derde graad is een eigen instrument aan te raden. Een fanfare of harmonie zorgt, bij lidmaatschap, meestal voor gratis bruikleen.

Ben ik geschikt om koper te leren?

Iedereen met een normale fysiek kan een koperen blaasinstrument leren bespelen.

De twee belangrijke punten om een koperen blaasinstrument te leren bespelen zijn de mondstand en de ademhaling.

Meer info

Wikipdia

Leerkracht

Thomas Roelants

Raadpleeg het lessenrooster

 

Meer info

Een impressie van het koperensemble:

 

Deel deze pagina

donderdag 29 november 2018