Korte historiek

Korte historiek

 

Omstreeks 1960 had de gemeente Buggenhout een boeiend verenigingsleven. De verscheidene muziekmaatschappijen hadden het toen niet zo makkelijk om muzikanten te werven en ze tevens een degelijke muziekopleiding te geven. De bestaande muziekacademies bevonden zich immers op geruime afstand van Buggenhout. Het waren de dirigenten van de plaatselijke muziekverenigingen zoals Ernest Maes, Louis De Feyter en François De Ridder, die de behoefte aan gestructureerd muziekonderwijs aanwakkerden.

In die periode kende het Buggenhoutse onderwijsleven een grote bloei en na het succes bij het oprichten van de ‘Gemeentelijke Avondschool’ verlangde de toenmalige beleidsploeg naar nieuwe initiatieven. Ernest Maes haalde de inspecteur van het muziekonderwijs Jean Louel naar Buggenhout voor een inleidend gesprek met het gemeentebestuur. Zo kon Fritz Sarens het gemeentebestuur, onder leiding van burgemeester Adolf De Landtsheer en schepen van onderwijs Frans Jacobs, overtuigen van het nut van een degelijke kunstopleiding voor het culturele verenigingsleven.

Op de gemeenteraad van 17 augustus 1965 werd besloten om, met ingang van het schooljaar 1965-1966, een inrichting voor muziekonderwijs van tweede categorie op te richten onder de benaming ‘Gemeentelijke Muziekschool’. De directie en het secretariaat vonden onderdak in de lokalen van de oude gemeentelijke jongensschool, Hanestraat 42, waar reeds de lagere jongensschool en de gemeentelijke avondschool gevestigd waren. In die beginjaren waren de scholen nog niet gemengd. De jongens kregen dus les in de lagere jongensschool, de meisjes in de lagere meisjesschool, Schoolstraat 15.

Na enige tijd werden de lokalen in de Hanenstraat te klein voor de alsmaar groeiende academie en in 1994 kon de gemeente het voormalige ‘Sun’-gebouw aan de Kasteelstraat aanschaffen. Het gebouw werd gerenoveerd en volledig heringericht naar de noden van een moderne academie.

Vorrmalige directeurs van onze academie waren:

- Johan Van Rossum (°Elsenen 1940) - Directeur van 1965 tot 1971
- Frans Van Den berghe (°Oppuurs 1933) - Directeur van 1971 tot 1980
- Jules Van Hoeck (Baasrode °1947) - Directeur van 1980 tot 2007

Sinds 2007 is Hans Scholliers directeur.

Deel deze pagina

dinsdag 26 juni 2018