Saxofoon

De saxofoon is een instrument dat uitgevonden werd door de Belgische instrumentenbouwer Adolphe Sax. Net zoals de klarinet wordt het bespeeld door middel van een enkel riet (lucht wordt tussen het riet en het mondstuk geblazen). Hoewel de saxofoon van metaal is gemaakt, wordt het toch - omwille van de gelijkaardige bouw - tot de houten blaasinstrumenten gerekend.

Fluisteren, kakelen, sissen, schreeuwen, piepen, hijgen, ... da's heel gewoon met een saxofoon. Er zijn zeven verschillende soorten saxofoons, maar de belangrijke zijn de sopraan-, alt-, tenor- en baritonsaxofoon. In de academie wordt meestal de altsaxofoon bespeeld.

Hoeveel kost een saxofoon?

Een altsaxofoon als studie-instrument kunt u kopen voor ongeveer 1000 euro.

Kan ik een saxofoon huren?

De Academie heeft een aantal saxofoons beschikbaar voor verhuur. Een instrument huren kan zolang de voorraad strekt, voor 50 euro per jaar (zie academiereglement voor de huurvoorwaarden). Vanaf de derde graad is een eigen instrument aangeraden. Als lid van een harmonie of fanfare zorgt de vereniging meestal gratis voor een instrument in bruikleen.

Ben ik geschikt om saxofoon te leren?

Iedereen met een normale fysiek kan saxofoon leren bespelen.

Waar kan ik (later) met een saxofoon terecht?

De saxofoon is een instrument dat pas in de 19de eeuw is ontstaan. Daarom vindt u het minder terug in het klassieke orkest of in de klassieke muziek. De saxofoon wordt wel veel gebruikt in blaasorkesten zoals harmonie, fanfare en bigband en als solo-instrument in jazz- en popmuziek.

Meer info

Wikipedia

Leerkracht

Nele Goossens

Raadpleeg het lessenrooster

 

 

Deel deze pagina

dinsdag 16 november 2021