De kleutertoeslag (Groeipakket)

De kleutertoeslag is een extra toeslag uit het Groeipakket die kinderen van 3 en 4 jaar kunnen krijgen als ze naar het Nederlandstalig kleuteronderwijs in Vlaanderen of Brussel gaan.

Voorwaarden

Voorwaarden kleutertoeslag voor 3-jarige kleuters:

  • Het kind is 2 jaar op 31 december van het kalenderjaar vóór het jaar waarin de toeslag verschuldigd is
  • Het kind is uiterlijk op 3 jaar en twee maanden ingeschreven in de Nederlandstalige kleuterschool

Voorwaarden kleutertoeslag voor 4-jarige kleuters:

  • Het kind is 3 jaar op 31 december van het kalenderjaar vóór het jaar waarin de toeslag verschuldigd is
  • Het kind blijft ingeschreven in de Nederlandstalige kleuterschool
  • er is bewijs van voldoende aanwezigheid (185 halve schooldagen aanwezig) in een betrokken schooljaar

Overgangsmaatregel: een kind dat 3 jaar was op 31 december 2018 en ingeschreven is in een Nederlandstalige kleuterschool heeft recht op de kleutertoeslag.

Procedure

U ontvangt de kleutertoeslag automatisch, zodra uw kind 3 of 4 jaar geworden is en de uitbetaler over de juiste gegevens van de kleuterschool beschikt om na te gaan of uw kind aan de vooraarden voldoet:

  • Voor kinderen van 3 jaar is dit zodra het kind 3 jaar geworden is en de uitbetaler over de informatie beschikt dat uw kind in een kleuterklas is ingeschreven.
  • Voor kinderen van 4 jaar is dit zodra het kind 4 jaar geworden is en de uitbetaler over de inschrijving en de aanwezigheden in de kleuterschool beschikt (150 halve schooldagen in de eerste kleuterklas of 185 halve schooldagen in de tweede kleuterklas).

Woont u in Brussel, Wallonië, de Duitstalige Gemeenschap of een land van de EU en gaat uw kind naar de Nederlandstalige kleuterschool in Vlaanderen of Brussel, dan kunt u de kleutertoeslag ook zelf aanvragen bij een uitbetaler naar keuze in Vlaanderen. Dit gaat sneller. Maar u kunt ook wachten tot Fons (de publieke uitbetaler) de gegevens heeft ontvangen en u automatisch uitbetaalt. 

Bedrag

Als u aan de voorwaarden voldoet, ontvangt u 132,60 euro extra per jaar.

Deel deze pagina

donderdag 14 februari 2019