De nieuwe blauwe zak komt eraan

In april is het zover. Dan introduceert Verko, als eerste intercommunale in België, de nieuwe blauwe zak in alle aangesloten gemeenten en dus ook in Buggenhout. Dat is goed nieuws, want vanaf dan mogen alle plastic verpakkingen bij het PMD.

In de PMD-zak mogen op dit moment enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. In de nieuwe blauwe zak komen daar ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies mag u vanaf april allemaal in dezelfde blauwe zak sorteren. Alles samen goed voor gemiddeld ongeveer 8 kg minder restafval per inwoner per jaar. Een goede zaak voor het milieu, én uw portemonnee.

Oude zakken blijven geldig

Wie nog maar net een rol PMD-zakken heeft gekocht, hoeft zich geen zorgen te maken. De oude blauwe zakken blijven onbeperkt geldig. Vanaf april mag u ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen. De nieuwe zakken zullen verkocht worden in dezelfde verkooppunten waar u nu ook uw blauwe PMD-zakken koopt. Ook aan de inzameling verandert er niets. U mag de nieuwe blauwe zak dus op dezelfde dag buitenzetten als vroeger.

Opgelet: wel in Buggenhout, niet in alle gemeenten

De nieuwe blauwe zak wordt geleidelijk aan ingevoerd over heel het land. Op die manier krijgt iedereen de tijd om zich goed voor te bereiden. Bij de invoering zijn immers heel veel verschillende partijen betrokken: gemeenten, intercommunales, ophaalbedrijven, sorteercentra, recyclagebedrijven… Het is dus niet omdat in Buggenhout de nieuwe sorteerregels gelden, dat dat ook in een buurgemeente of op uw werk het geval zal zijn.

Meer informatie?

Binnenkort ontvangt u in uw brievenbus meer gedetailleerde informatie via De Groene Wijzer. Neem intussen alvast een kijkje op www.denieuweblauwezak.be.

Gepubliceerd op vrijdag 15 maart 2019 10 u.