De wespen komen eraan

De zomerperiode is een drukke periode voor de brandweer. Daarom is het belangrijk om enkele punten inzake wespenverdelging op een rijtje te zetten.
  • Doe een melding via het e-loket. Bel niet! In 2023 moest de brandweer zo'n 430 wespennesten per week verdelgen. Dat is enkel werkbaar via meldingen die via de website binnen komen. Een melding maken kan via https://oost.brandweerzone.be/pagina/wespenverdelging.
  • Alleen hinderlijke wespennesten moeten verdelgd worden. Wespen zijn nuttige dieren, ze zijn de 'opruimploeg' van de natuur, jagen op hinderlijke insecten zoals dazen en muggen en bestuiven ook bloemen. De brandweer verdelgt enkel nesten die zich op minder dan 50 meter van een woning bevinden. 
  • Bijen en hommels zijn beschermde dieren. Hun nesten worden nooit verdelgd. Bijen kunnen door een imker worden opgehaald. Voor hommels zijn er tips om bijvoorbeeld hun vliegroute aan te passen als die hinderlijk is (bv. https://bijenstichting.nl/wat-te-doen-met-een-hommelnest-in-je-tuin-of-huis/)
  • U ontvangt sowieso een factuur als u een aanvraag voor verdelging doet. Ook als er geen nest gevonden wordt of er geen verdelging plaatsvindt.
  • Er is geen aparte aanpak meer voor hoornaars (behalve dat de brandweerlieden een ander pak moeten dragen dat voldoende bescherming biedt). Dus ook nesten van Aziatische hoornaars worden enkel verdelgd als ze hinderlijk zijn. 
  • Is de verdelging niet volledig geslaagd en blijven er wespen actief in het behandelde nest, dan kan u een bijkomende verdelging vragen. Die aanvraag moet binnen de 21 dagen gebeuren.
Gepubliceerd op dinsdag 4 juni 2024 14 u.