Dementievriendelijke wandeling: Buggenhoutbos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid stippelde in samenwerking met vzw Camino en de werkgroep van het lokaal bestuur (‘dementievriendelijke gemeente’) een rolstoel- en dementievriendelijk pad uit in Buggenhoutbos. 

 Aangepaste wandelingen kunnen eenzaamheid bij mensen met dementie en hun mantelzorgers voorkomen. Het is tevens van groot belang hen aan te zetten tot activiteiten buitenshuis. Zo kan men het taboe rond dementie doorbreken en bespreekbaar maken.

Buggenhoutbos is één van de toegankelijkste bossen in de regio met een groot netwerk van paden. De goede bereikbaarheid voor personen met een beperking en ouderen is al gekend bij de bosbezoekers. Om hen nog meer tegemoet te komen, werd een rolstoel- en dementievriendelijk pad uitgestippeld. Voor rolstoelgebruikers werden de niveauverschillen weggewerkt. Voor mensen met dementie werden voldoende rustpunten met banken voorzien. Daar kunnen ze even tot rust komen, is er gelegenheid tot een gesprekje en kunnen ze bewust zintuiglijke belevingsaspecten ervaren zoals kleuren, geuren, geluiden, landschapselementen, de seizoenen, … Het nieuwe pad werd door experten getest en goedgekeurd.

Het resultaat is een volwaardig traject van 6 kilometer lang dat u langs heel wat mooie plaatsen in het bos leidt. Zo loopt u vanaf de parking op de Kasteelstraat doorheen het jongere aangeplante bos, komt u langs de speelzone Konijnenberg in het oude bosgedeelte en passeert u langs de begrazingszone. De nieuwe wandelroute is volledig bewegwijzerd.

Deel deze pagina

dinsdag 24 oktober 2023