Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een grijze nachtvlinder. Hij komt van april tot juli voor. De rups kent zes vervellingstadia, vanaf de derde zal de rups ook brandharen ontwikkelen. Vanaf dan zullen ze ook nesten maken van gesponnen brandharen, vervellingshuiden en uitwerpselen. ‘s Avonds komen ze hier in processie uit, op zoek naar voedsel in de toppen van bomen.

In Vlaanderen hebben vooral de provincies Antwerpen en Limburg grote hinder van de rups, maar ook in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen komen ze voor. Ze nestelen zich vooral in eiken. De brandharen verspreiden zich via de lucht en komen zo in contact met je ogen, huid, luchtwegen en kledij. In een kleiner aantal gevallen komen mensen direct in contact met de rups. Deze brandharen zorgen voor jeuk, zwelling, allergische reacties, duizeligheid, braken, ademhalingsproblemen,... De reactie verschilt van mens tot mens. De effecten verdwijnen na twee weken. Indien dat niet het geval is, dient u een dokter te contacteren.

 

Procedure

De bestrijding gebeurt door een professionele dienst. Deze beschikken over een aantal mogelijke bestrijdingsmiddelen. Ze kunnen rupsen en nesten verbranden of wegzuigen. U dient dus zelf contact op te nemen met zo'n dienst.

Verder bestaat er ook de mogelijkheid te sproeien met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit is de bacterie Bacillus thuringiënsis. Enkel het preparaat Foray 48B is erkend, dit mag alleen onder strikte voorwaarden gebruikt worden. Het product is niet in elke regio toegelaten. Deze bacterie zal rupsen besmetten waardoor deze sterven. De bacterie is ook voor andere rupsensoorten dodelijk.

Meer info

Meer info kan u terugvinden op de website www.eikenprocessierups.be .

Deel deze pagina

dinsdag 12 maart 2019