Energiepremies en fiscale voordelen in 2021

In Vlaanderen worden in 2021 diverse stimuli gegeven voor energiebesparende maatregelen voor de renovatie van woningen.

In het pakket energiepremies dat wordt toegekend en uitbetaald door de netbeheerder Fluvius, ligt de nadruk op isolatiemaatregelen in bestaande woningen en groene energie. Premies voor dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie en isolerende beglazing zijn van toepassing in woningen aangesloten op het distributienet voor 2006 of met een bouwaanvraag voor 2006. Nieuw vanaf 2021 is een extra premie bij dakisolatie of na-isolatie van buitenmuren in combinatie met de verwijdering van een asbesthoudend dak of een asbesthoudende gevelbekleding. Ook de premie voor isolerende beglazing en na-isolatie van muren via de buitenzijde wordt verdubbeld. Verder geeft Fluvius heel wat premies voor energiezuinige technieken zoals een warmtepomp, een warmtepompboiler, een zonneboiler en fotovoltaïsche zonnepanelen. De premie voor zonnepanelen is nieuw vanaf 2021. 
 
Vanaf 2021 komen alle eigenaars in aanmerking voor de nieuwe EPC-labelpremie wanneer ze binnen een periode van vijf jaar via het EPC kunnen aantonen dat ze hun woning of appartement veel energiezuiniger hebben gemaakt. De premie reikt van 2500 tot 5000 euro, afhankelijk van het nieuwe, energiezuinig energielabel dat na vijf jaar kan worden voorgelegd. 
 
Daarnaast kunnen nieuwe eigenaars van een woning of appartement vanaf 2021 beroep doen op het renteloos renovatiekrediet. Wie een woning met een slecht EPC-label koopt en binnen de vijf jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk verbetert, zal aansluitend bij het hypothecair krediet voor de verwerving van het pand, ook een renteloos renovatiekrediet kunnen afsluiten. 
 
Wie een woning of appartement erft of geschonken krijgt met een slechte energieprestatie en voor de renovatiewerken bij de bank geen woonkrediet afsluit, kan bij zijn lokaal energiehuis terecht voor een gelijkaardig renovatiekrediet, de zogenaamde energielening+. 
 
Bovendien kunt u nog steeds in het energiehuis terecht voor vragen over de renovatie van uw woning, energiepremies en het veranderen van energieleverancier. Beschermde afnemers kunnen er een energielening afsluiten aan 0% rentevoet (JKP 0%), met een maximum van 15.000 euro. Meer info www.mijnenergiehuis.be.
 
Tevens kunt u in 2021 nog steeds genieten van de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie. De maatregel wordt verlengd tot eind 2022 en tegelijkertijd wordt het premiebedrag verhoogd van 7500 naar 10.000 euro. Deze maatregel sluit aan bij een tijdelijke btw-verlaging naar 6% voor sloop- en heropbouw buiten de centrumsteden die door de federale overheid werd aangekondigd voor 2021 en 2022. Enkel wie niet in aanmerking komt voor de federale btw-maatregel, kan beroep doen op de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie.
Bestel of download de gratis infobrochure ‘Energie sparen vanaf 2021 ? Vraag uw premie aan’ via http://www.energiesparen.be/publicaties

Gepubliceerd op donderdag 18 februari 2021 9.30 u.