Fairtrade gemeente

In Vlaanderen dragen 203 gemeenten de titel van FairTradeGemeente. Buggenhout is sinds 2016 één van hen. FairTradeGemeente zet sinds 2004 eerlijke handel op de kaart in de Vlaamse gemeenten. De campagne draagt bij aan een waardig bestaan voor boeren en producenten wereldwijd, zowel de boeren dichtbij als de boeren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. We willen dat de voeding op ons bord en de producten die we gebruiken in goede werk- en milieuomstandigheden worden gemaakt. En dat de boeren en producenten daar een eerlijke prijs voor ontvangen. Dit engagement draagt bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

De drijvende kracht achter elke FairTradeGemeente is het lokale bestuur samen met een trekkersgroep van vrijwilligers. Zij bouwen samen een netwerk uit van geëngageerde eerlijke scholen, winkels, horecazaken, sportclubs, jeugdbewegingen, enzovoort

 

Voorwaarden

Gemeenten die zich inzetten voor eerlijke handel én voldoen aan 6 criteria, ontvangen de titel van ‘FairTradeGemeente’. Deze criteria zijn:

  1. een geëngageerd bestuur.
  2. Deelnemende winkels en horecazaken.
  3. Deelnemende scholen, bedrijven en organisaties.
  4. Media-aandacht en sensibilisering.
  5. Trekkersgroep.
  6. Lokale en duurzame voeding. 

Deel deze pagina

woensdag 26 mei 2021