Fase 4 gaat van start op 1 juli

De Nationale Veiligheidsraad heeft op woensdag 24 juni een persconferentie gehouden om aan te kondigen dat fase 4 op 1 juli van start gaat.

Waar in fase 3 de persoonlijke bubbel tien mensen mocht bevatten, zal deze vanaf fase 4 uitgebreid worden naar 15 mensen. Het blijft wel belangrijk om de hygiënische maatregelen en dergelijke te respecteren. Activiteiten vinden dan ook bij voorkeur plaats in de buitenlucht.

De uitzonderingen in fase 3 zullen vanaf 1 juli mogen openen onder strikte voorwaarden. Volgende zaken mogen opnieuw openen mits zij zich aan de protocollen en veiligheidsmaatregelen houden:

  • Zwembaden en wellnesscentra
  • Pretparken en binnenspeeltuinen
  • Theaters en bioscopen
  • De casino’s en de speelzalen
  • Congreszalen
  • Receptie- en feestzalen met een limiet van 50 personen
De publiekslimiet voor evenementen die wel kunnen doorgaan blijft gelden. Die wordt vastgelegd door de bevoegde ministers en de experts van de GEES. Het gaat om 200 personen binnen, en 400 personen buiten. In augustus volgt een nieuwe evaluatie. Massabijeenkomsten blijven verboden.

Naast de activiteiten die hervat kunnen worden, hebben de Nationale Veiligheidsraad en de experts beslist om bepaalde protocollen te versoepelen. Vanaf 1 juli kunt u naar de winkel met mensen uit uw contactbubbel. U hoeft dus niet meer alleen te gaan winkelen en hoeft zich niet meer aan een tijdslimiet te houden. U moet wel nog altijd de veiligheidsafstand respecteren. Voor de openbare markt blijven de protocollen van toepassing, maar er is geen beperking meer wat het aantal kramen betreft. De gezondheidsvoorschriften moeten altijd worden nageleefd.

Gepubliceerd op woensdag 24 juni 2020 14.30 u.