Fietstunnel Hooilaart officieel geopend

Op zaterdag 17 december fietsten Infrabel en het lokaal bestuur de nieuwe fietstunnel voor zachte weggebruikers in.

In aanwezigheid van profwielrenner Laurens Huys en tal van enthousiaste buurtbewoners werd de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel in de Hauwerstraat officieel geopend. De tunnel vervangt de vroegere overweg Hooilaart/Koudehaard. Deze nieuwe infrastructuur verhoogt de veiligheid van het trein- en wegverkeer en komt ook de stiptheid, mobiliteit en leefbaarheid in Buggenhout ten goede.

In maart 2022 is Infrabel gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwe tunnel. Tijdens het weekend van 21-22 mei werd de 34 meter lange tunnelkoker (700 ton) vanuit een diepe bouwput centimeter per centimeter onder de sporen ingeschoven. De tunnel loopt onder de spoorlijn Dendermonde – Mechelen en onder de weg voor het autoverkeer en het fietspad. Van mei tot juni werd er gewerkt aan de aanleg van de toegangshellingen aan weerszijden van de tunnel waarna de afrondende wegeniswerken plaatsvonden (van september tot november). Voor de afwatering - door de aanleg van een bufferbekken voor het regenwater - werd er nauw samengewerkt met Farys.

Sinds begin december is de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel open voor de zachte weggebruikers en op 17 december werd de tunnel al fietsend en wandelend officieel ingereden. Het fietspad in de tunnel is 4,5 meter breed zodat er voldoende ruimte is voor de omwonenden om in beide richtingen op een veilige manier onder het spoor door te kunnen fietsen en wandelen. De tunnel zorgt bovendien voor een veilige verbinding met de fietssnelweg Gent-Dendermonde-Mechelen (F44). Het gemotoriseerd verkeer wordt voortaan omgeleid via de nabijgelegen overweg in de Beukenstraat.

Sfeerbeelden van de opening kan u hier bekijken. 

Gepubliceerd op maandag 19 december 2022 9.05 u.