Hang rookmelders

De hulpverleningszones van Vlaanderen hebben een gezamenlijke campagne uitgewerkt rond het belang van rookmelders. Alle zones ondersteunen de campagne en dragen deze mee uit.

Er is een website ontwikkeld (http://www.hangrookmelders.be/) waar u uw rookmelders kan registreren. Hieraan is ook een wedstrijd gekoppeld: in elke zone valt 1 hoofdtelefoon en 10 Spotify abonnementen te winnen.

Want brand verwoest niet alleen woningen maar ook levens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook slachtoffers. Rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. En dan bieden rookmelders bescherming: ze waarschuwen u bij brand. Als u de kans krijgt om uzelf en uw gezin in veiligheid te brengen, dan klinkt het irritante geluid van een rookmelder plots als muziek in de oren.

Verplicht vanaf 1 januari 2020

Vandaag zijn rookmelders al verplicht in huurwoningen, studentenwoningen, sociale woningen, nieuwbouw- en gerenoveerde woningen. Vanaf 1 januari 2020 moeten in elke woning rookmelders hangen. Speel niet met vuur en plaats rookmelders!

Waarom rookmelders plaatsen?

  • Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Zodra de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat u en uw huisgenoten zichzelf in veiligheid kunnen brengen.
  • Om wettelijk in orde te zijn, moet elke woning, appartement of studio op elke verdieping minstens een rookmelder hebben. In kamerwoningen moet er bovendien ook in elke kamer een rookmelder zijn.

Waaraan moet een rookmelder voldoen?

  • De rookmelder moet CE-gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604.
  • Zowel een type met vervangbare batterij als een type met een niet-vervangbare batterij komt in aanmerking. Wij raden een model met niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar aan.
  • Kies een toestel dat beschikt over een testknop.

Let op!

  • Het is aan te raden om rookmelders te plaatsen in elke ruimte waar u doorheen moet op weg naar buiten (de kortste vluchtweg).
  • Kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn moeten minstens één rookmelder hebben. Dat is ook het geval voor een kelder- of zolderruimte waarin zich een technische installatie bevindt. Ook van toepassing op kelders en zolders in gedeeld gebruik (bv. in appartementsgebouwen en kamerwoningen).

Meer info? Surf naar speelnietmetvuur.be

Gepubliceerd op woensdag 20 november 2019 17 u.