Herfstbooster

De voorbije week werden de eerste uitnodigingen verstuurd binnen onze Eerstelijnszone voor een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus.

Op maandag 12 september zullen de eerste prikken worden gezet in het vaccinatiecentrum in de Serbosstraat. Er zijn drie belangrijke redenen om uw herfstbooster te laten zetten:

1. Een herfstbooster biedt een uitstekende bescherming tegen ernstige ziekte na COVID-besmetting

Wie gevaccineerd is, loopt veel minder kans om nog zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis opgenomen te worden of te overlijden. De bescherming is hoog voor alle varianten van het virus die we tot nu toe kennen.

2. De werkzaamheid van vaccins neemt geleidelijk aan af

Na een aantal maanden begint de werkzaamheid van de vaccins te verminderen. Dat is vooral het geval voor de bescherming tegen besmetting en milde ziekte, maar ook in mindere mate voor de bescherming tegen zware ziekte. U opnieuw laten vaccineren zorgt ervoor dat de bescherming die de vaccins bieden opnieuw versterkt wordt.

3. In de herfst- en winterperiode worden opnieuw veel COVID-19-besmettingen verwacht

Sinds de start van de pandemie waren er telkens sterke heropflakkeringen in de herfst- en wintermaanden. De kans is dus groot dat dit scenario zich opnieuw zal voordoen. Ook al dalen op dit moment de indicatoren voor het aantal besmettingen, hospitalisaties en aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen, dit aantal ligt nog steeds hoger dan dezelfde periode vorige zomer. Bovendien weten we dat de gekende cijfers een onderschatting zijn van het echte cijfer, aangezien heel wat burgers geen PCR-test meer ondergaan en/of hun positieve zelftest niet registreren.

De incidentie van de voorbije 7 dagen schommelt in onze Eerstelijnszone tussen 81,8 (Buggenhout) en 206,2 (Zele), wat dus nog steeds vrij hoog is.

Doelgroepen

Binnen deze herfstcampagne onderscheiden we enkele doelgroepen die elk een specifiek vaccinatie-advies meekrijgen. Ze worden ook in deze volgorde uitgenodigd. 

1. Meest kwetsbare mensen

 • Voor de meest kwetsbare burgers is deze herfstbooster sterk aanbevolen
 • Onder deze doelgroep rekenen we volgende burgers:
 • Alle personen vanaf 65 jaar
 • Ook mensen van 80 jaar en ouder die aan het begin van de zomer al een extra (tweede) booster gekregen hebben, wordt aanbevolen in de herfst een vaccinatie te krijgen (met minimaal drie maanden tussentijd)
 • Mensen met een verzwakte immuniteit. Deze verminderde immuniteit, veroorzaakt door een bepaalde aandoening of door een behandeling, zorgt ervoor dat hun lichaam minder sterk reageert op een vaccin.

2. Zorgprofessionals

 • Ook voor wie werkt in de zorgsector is de herfstbooster sterk aanbevolen.
  - Voor de eigen bescherming tegen ernstige COVID.
  - Voor de bescherming van kwetsbare personen met wie ze contact hebben: ook al neemt de bescherming die de booster biedt tegen besmetting snel af in de tijd, elke tijdelijke of nog kleine mate van bescherming is belangrijk in de zorgsector, waar immers veel contacten met kwetsbare personen plaatsvinden.
  - Omdat we hen nodig hebben in de zorg: met het herfstvaccin verkleint het risico op een langdurige ziekte-uitval door een ernstiger COVID-verloop.

3. Alle volwassenen

 • Deze herfstbooster is, omwille van bovenstaande algemene argumentatie, te overwegen voor alle volwassenen. Daarom zal iedereen vanaf 18 jaar een uitnodiging krijgen om een vaccin te halen in het vaccinatiecentrum.
 • Onder deze grote groep van 18-64-jarigen zijn er echter subdoelgroepen voor wie een bijkomende herfstvaccinatie sterk aanbevolen is: huisgenoten van de kwetsbare groepen, zwangere vrouwen en personen met gezondheidsproblemen.

Niet voor minderjarigen zonder risicofactoren

 • Jongeren en kinderen onder de 18 jaar kunnen nog geen herfstvaccin krijgen.
 • Hier zijn echter enkele uitzonderingen op:
  - Jongeren die wegens gezondheidsproblemen een hoger risico hebben op ernstige ziekte door COVID-19. Zij vallen onder de eerste doelgroep van meest kwetsbare mensen en zullen ook met prioriteit een uitnodiging ontvangen.
  - Ook stagiairs jonger dan 18 jaar, die in de zorgsector werken, kunnen een herfstvaccinatie krijgen

Afspraak maken

Na ontvangst van uw vaccinatie-uitnodiging kan u een afspraak maken, bevestigen, verplaatsen of weigeren. Hoe u dat doet, leest u hier.

De vaccinatiecode op uw uitnodigingsbrief is slechts beperkt geldig. Hebt u niet meteen gereageerd, lukt het niet meer om online een afspraak te boeken, maar wilt u zich toch laten vaccineren? Geen probleem, neem contact op met ons callcenter en zij plannen samen met u een nieuwe afspraak in: 0800 99 502 (van maandag tot vrijdag, van 09:00-17:00)

Meer weten? Surf dan naar deze website

Gepubliceerd op woensdag 31 augustus 2022 7.30 u.