Hoe ziet u Oost-Vlaanderen in 2050?

De Provincie maakt een nieuw beleidsplan 'ruimte' op. Omdat iedereen de ruimte gebruikt, is er ook ruimte voor uw mening.

Van 21 april tot en met 19 juli 2023 kan u het plan op verschillende manieren leren kennen en je stem laten horen.Stijgende energie- en grondprijzen, extreme hitte en regen, luchtverontreiniging … We kampen vandaag met heel wat uitdagingen. Die kunnen we voor een groot deel oplossen door onze ruimte beter te gebruiken. Daarom maakt de Provincie Oost-Vlaanderen een beleidsplan op: ‘Maak Ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050’. In dat plan staan acties tot 2035 en een visie tot 2050. Naast het beleidsplan ruimte is er een ontwerp plan-milieueffectrapport (plan-MER) gemaakt. Dat rapport toont welke effecten het beleidsplan ruimte zal hebben op het milieu.De Provincie wil zowel de stads- en dorpskernen versterken als onze groene open ruimte vrijwaren. Door wonen, werken en dagelijkse activiteiten te bundelen, houden we meer ruimte vrij en creëren we comfortabele en vlot bereikbare woon- en werkplekken.De komende maanden krijgt u de kans om meer te weten te komen en mee te denken.

Publieksmoment

Op zaterdag 29 april is iedereen tussen 14 en 18 uur doorlopend welkom op het publieksmoment in de Zebrastraat in Gent. De provinciemedewerkers geven u dan met plezier een woordje uitleg. U kan het ontwerp-beleidsplan ook inkijken, panelgesprekken bijwonen en feedback geven.

Info- en inspraakmomenten

Ook in Oudenaarde, Sint-Niklaas, Eeklo en Aalst vinden info- en inspraakmomenten plaats. Van harte welkom op één van deze toelichtingsmomenten met ruimte voor vragen:

  • - Dinsdag 2 mei, van 19 tot 21 uur in Oudenaarde (erfgoedcentrum Ename)
  • - Zaterdag 20 mei, van 10 tot 12 uur in Sint-Niklaas (stadhuis)
  • - Maandag 22 mei, van 19 tot 21 uur in Eeklo (bibliotheek)
  • - Zaterdag 10 juni, van 10 tot 12 uur in Aalst

Reizende tentoonstelling

Spring zeker eens binnen op de interactieve tentoonstelling. Die houdt halt in Gent, Sint-Niklaas en Aalst. In elke stad blijft de tentoonstelling enkele weken staan.Op andere plaatsen kan u een kleinere tentoonstelling bezoeken: Wetteren, Zelzate, Oudenaarde, Geraardsbergen, Ronse, Deinze, Beveren, Lokeren, Dendermonde, Eeklo, Maldegem, Zottegem, Ninove en Temse.

Reageren

Van 21 april tot en met 19 juli mag iedereen opmerkingen geven op het ontwerp-beleidsplan. Wilt u reageren? Stuur uw reactie dan vóór 20 juli in op een van de volgende kanalen:

Wie op zoek is naar meer informatie, kan het ontwerp-beleidsplan en het bijbehorende milieueffectenrapport inkijken

  • - digitaal via oost-vlaanderen.be/ruimte2050
  • - vanaf 21 april op papier in het Provinciaal Administratief Centrum in Gent of op het gemeentehuis.

Meer weten? Surf naar oost-vlaanderen.be/ruimte2050. Daar vindt u ook de exacte data en locaties van alle evenementen.

 

Gepubliceerd op woensdag 5 april 2023 15 u.