Hou uw huis koel

De voorbije zomers kregen we regelmatig te maken met hittegolven. We krijgen een klimaat van meer extremen: te nat in de winter, te warm en te droog in de zomer.

Ook de voorbije dagen kregen we te maken met 'warme dagen'. In huis kan de temperatuur dan enorm oplopen met slapeloze nachten en lome dagen tot gevolg. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die u kan toepassen om uw woning voor te bereiden op de hete zomers. 

  • Microklimaat rondom het gebouw: Dit is het creëren van koele omgeving rondom de woning door schaduw en verdamping. Planten en bomen zorgen voor verkoeling door hun schaduw en door verdamping. Klimplanten op de muren en een groendak zijn ook mogelijk als u geen of een kleine tuin hebt. Loofbomen zijn interessant omdat ze in de zomer bladerrijk zijn maar in de winter hun bladeren verliezen. Onthard zoveel mogelijk uw tuin en/of oprit want stenen slaan zonnewarmte op. 
  • Beglaasde oppervlakken: beperk de zonnewarmte die binnenkomt via de beglaasde oppervlaktes. Voorzie een goede zonwering. Deze bestaan in vele vormen en soorten. Plaats een type die past bij de oriëntatie en grootte van de openingen. Buitenzonwering is veel efficiënter dan binnenzonwering. 
  • Intensieve natuurlijke nachtventilatie: maak gebruik van de koelere temperatuur ‘s nachts om de opgeslagen warmte in de woning af te voeren. Bij voorkeur opent u ramen in twee tegenover elkaar liggende gevels. Nog idealer is om een raam helemaal boven en een raam helemaal beneden te openen om een schouweffect te creëren. 
  • Gesloten gebouwdelen: beperk de zonnewarmte die binnenkomt via de buitenmuren en daken door een lichtgekleurde buitenafwerking en het isoleren van muren en daken. 
  • Interne warmtewinsten reduceren: warmtewinsten van elektrische toestellen, lampen,... vermijden. 
  • Passief koelen via ventilatie: ventilatielucht kan passief voorgekoeld worden via een lucht-aardwarmtewisselaar, bodemwarmtewisselaar met koelvloeistof of adiabatische koeling. 
  • Passief koelen met warmtepomp: de woning koelen d.m.v. een lagetemperatuursysteem waarin het water gekoeld wordt d.m.v. een geothermische warmtepomp. 
  • Ventilator: een plaatselijk verkoelend effect creëren op de huid door het verplaatsen van de lucht. 
  • Airco / Actief koelen met een warmtepomp: de woning koelen d.m.v. een lagetemperatuursysteem waarin het water gekoeld wordt d.m.v. de compressor van de warmtepomp. We raden dit af omwille van het hoog energieverbuik. 

Meer info kan u terugvinden via deze link

Gepubliceerd op vrijdag 3 juni 2022 10 u.