Inleefweek armoede

Armoede is niet enkel een financieel probleem. Het is ook een uitsluitingsproces.

Gedurende één week willen we gezinnen/personen laten ondervinden wat het is om te leven in armoede. U hoort het goed, u kan deelnemen aan een inleefweek van 1 tot en met 8 maart 2023. Zo willen we de ogen van de deelnemers openen voor de problemen van een leven in armoede.┬áHet lokaal bestuur werkt hiervoor samen met Welzijnszorg vzw.

Op dinsdag 28 februari vindt het startmoment van deze inleefweek plaats. Als u zich inschrijft om deel te nemen aan de inleefweek, krijgt u een afspraak waarbij we u bij een individueel gesprek alle praktische zaken rond de inleefweek uitleggen. We geven u ook een heleboel tips mee om de week door te komen. Op deze manier ervaart u al meteen een echt ‘intakegesprek’ in één van onze spreekruimtes. Op woensdag 15 maart vindt er om 19u een slotmoment plaats in de Raadzaal van Het Gemeentehuis. Tijdens dat moment kan u uw ervaringen met ervaringsdeskundigen delen.

Het budget ziet er als volgt uit tijdens de inleefweek: voor leden uit uw gezin rekenen we 60 euro per volwassene en 20 euro per kind om één week rond te komen. Deze bedragen zijn niet zomaar gekozen. Het gaat hier echt om het budget van iemand die in armoede leeft. Om de inleefweek zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn er enkele afspraken:

  • U doet uw best om met het opgelegde budget de week door te komen. Het is de ervaring die telt.
  • Er komen afspraken met betrekking tot de voorraadkast, koelkast en diepvriezer. U eet of drinkt enkel wat u koopt met het weekbudget. Dat geldt niet voor olie, peper, zout, koffie en thee.
  • De enige deelnemer in uw gezin? Ontdek dan bij ons gesprek welke opties u hebt voor voeding. Ook voor het gebruik van uw GSM is er een oplossing.
  • Een wagen ter beschikking hebben, is geen evidentie voor iemand die in armoede leeft. Verplaats u zoveel mogelijk te voet, per fiets of met het openbaar vervoer. Wanneer u de auto toch gebruikt, betaalt u de brandstof van die week ook met uw budget.
  • Onverwachte uitgaven? Een dringend doktersbezoek, tandpijn of een kapotte bril? Die situaties duiken ook in het echte leven op. U zal dus moeten zoeken naar een oplossing binnen het weekbudget.

Stel u kandidaat

Zin om u in te schrijven voor de inleefweek en één week anders te leven? Schrijf u dan in via https://welzijnszorg.be/inleefweek-ocmw-buggenhout. We hopen dat heel wat Buggenhoutse gezinnen de uitdaging aangaan. Meer info kan u verkrijgen via socialedienst@buggenhout.be of 052 33 95 11.

Gepubliceerd op maandag 23 januari 2023 15 u.