Lokale adviescommissie

De netbeheerder of waterleverancier die een verbruiker wil afsluiten, moet in bepaalde gevallen eerst advies vragen aan de Lokale Adviescommissie (LAC) van het lokaal bestuur. In die commissie zitten mensen van het lokaal bestuur, de netbeheerder of waterleverancier, en eventueel de schuldbemiddelaar van de verbruiker.

Het lokaal bestuur onderzoekt eerst de situatie van de verbruiker. Als het probleem niet opgelost kan worden, bespreekt de LAC het dossier op een vergadering. Ook de verbruiker wordt uitgenodigd op de vergadering. Het is de bedoeling een oplossing voor alle partijen (zowel klant als leverancier) te vinden om een effectieve schorsing te vermijden. Dat kan door een betaalplan af te sluiten, een budgetmeter (gas of elektriciteit) te plaatsen of door eenvoudigweg de correcte gegevens aan de leveranciers te bezorgen. De LAC beslist uiteindelijk over afsluiting of heraansluiting van elektriciteit, aardgas of water.

Bedrag

De bemiddeling door de LAC en eventuele begeleiding door het lokaal bestuur is gratis voor de verbruiker. Kosten voor afsluiting of heraansluiting zijn altijd voor de verbruiker. 

Deel deze pagina

dinsdag 14 november 2023