Maak kennis met Argos

Politiezone Buggenhout-Lebbeke verwelkomt haar allereerste patrouillehond: Argos.

Eerste inspecteur Peter studeerde met zijn politiehond af als hondengeleider. Argos is een Mechelse herder van juni 2022 en is dus het jongste lid van ons korps. In september 2023 volgden Peter en Argos de opleiding tot patrouillehond. Tijdens deze opleiding leerde Argos strikte gehoorzaamheid, bijtwerk in alle mogelijke situaties en het echte politiewerk. Nog op de planning staat een opleiding om drugs op te sporen. Zo kunnen ze mee met de recherche om drugsconflicten op te lossen, huiszoekingen te doen of te helpen bij verkeersacties.

Interview

Vanwaar komt de naam Argos?

1e inspecteur Peter: “De naam Argos heeft een Griekse oorsprong. In de Griekse mythologie was het een reusachtige wachthond met honderd ogen die nooit sliepen. Hij stond bekend om zijn waakzaamheid, alertheid en scherpe zintuigen. Zo heeft ook Argos het vermogen om te zorgen voor veiligheid. Hij is mijn sterke, waakzame partner. Ik vind de naam ook mooi en stoer klinken. Het past perfect bij zijn karakter.”

Heeft hij de typische eigenschappen van een Mechelse herder?

1e inspecteur Peter: “Ja. Allereerst valt zijn intelligentie op, wat een cruciale factor is voor een politiehond om commando’s aan te leren. Hij is zeer alert, energiek, snel en heeft een enorme werklust. Argos is altijd klaar om aan het werk te gaan, door weer en wind. Ik heb met Argos een sterke band en omgekeerd. Hij is erg loyaal naar mij toe. Met onze andere honden komt hij iets minder goed overeen. Thuis heeft hij een bench en een ren apart.”

Gaat Argos met u mee naar huis na een werkdag?

1e inspecteur Peter: “Ja, elke dag vertrek ik met hem naar het werk en gaan we samen naar huis. Argos is mijn hond, mijn eigendom. Ik heb hem als pup aangekocht en zelf opgeleid van nul. Als ik een dag administratiewerk inplan, laat ik hem wel thuis.”

Hoe ziet een werkdag eruit?

1e inspecteur Peter: “We geven bijstand aan de ploegen, waar nodig. Of we gaan samen op pad en patrouilleren in de auto of te voet. We zijn aanwezig in het straatbeeld. Zo doen we ook patrouille tijdens evenementen ’s avonds en ’s nachts. Denk maar aan het dartstornooi in de Oktoberhallen, carnaval in Opstal en in Wieze. Maar ook in de zomer zullen we ingezet worden tijdens de Openluchtfuif en andere feestjes.”

Gepubliceerd op donderdag 25 januari 2024 15.05 u.