Mondmaskers

Overdracht van COVID-19 gebeurt via druppeltjes en contact met besmette oppervlakten, niet door de lucht. Daarom biedt het dragen van een mondmasker geen bescherming tegen infectie, indien men geen nauw contact (binnen een afstand van 1,5 meter) heeft met een zieke persoon.

Het bedekken van mond en neus is belangrijk tijdens de afbouw. Dat kan met een zogenaamd comfortmasker of een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of bandana. Dat wordt:

 • Aanbevolen in de openbare ruimte
 • Verplicht op het openbaar vervoer voor gebruikers van 12 jaar en ouder.

Op zich biedt een masker geen afdoende bescherming, het moet bekeken worden binnen het bredere gebruik van mondmaskers, hygiënemaatregelen en fysieke afstand.

Voor meer informatie over stoffen mondmaskers, kan u terecht op: https://www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker/

Dragen van handschoenen wordt in tegenstelling niet aangeraden omdat dat een vals gevoel van veiligheid geeft, u raakt nog steeds neus, mond en ogen aan als u handschoenen aan hebt waardoor men toch besmet kan raken. Veel beter is het om de handen regelmatig te wassen met water en zeep.

Er zijn verschillende soorten maskers. We zetten ze even op een rij en leggen uit welke bescherming ze geven en wie ze best gebruikt.
 1. Chirurgische maskers: Chirurgische maskers worden gebruikt door:
  Zorgverleners en verzorgend personeel in een ziekenhuis, een rust- en verzorgingstehuis of in de thuisverpleegkunde.
  Zorgpersoneel dat zelf milde symptomen heeft van een luchtweginfectie maar zonder zonder koorts.
  Zorgpersoneel dat mogelijke of bevestigde COVID-19 patiënten behandelt of vervoert.
  Patiënten die mogelijk of zeker besmet zijn met COVID-19 om zo hun omgeving te beschermen.
 2. FFP2 / FFP3 maskers: FFP2 en FFP3-maskers worden gebruikt door zorgverleners, verzorgend en begeleidend personeel dat in nauw contact staat met patiënten die vermoedelijk of zeker besmet zijn met COVID-19.
  Deze maskers moeten onmiddellijk weggeworpen worden na behandeling van de patiënt omdat het masker nadien meestal besmet is. Deze maskers sluiten, wanneer ze goed gedragen worden, nauw aan rond de neus en het gezicht zodat alle ingeademde lucht gefilterd wordt. Het correct gebruik van deze maskers vraagt training en ze zijn best lastig om door te ademen.
 3. Zelfgemaakte mondmaskers: Zelfgemaakte stoffen maskers zijn geen medische maskers en bieden niet dezelfde bescherming als chirurgische maskers.
Patiënten die mogelijk of zeker besmet zijn met COVID-19 en thuis in zelfisolatie verblijven, kunnen deze zelfgemaakte maskers gebruiken als ze geen chirurgische maskers in huis hebben. Een zelfgemaakt masker dragen, geeft een beperkte bescherming aan hun huisgenoten en de personen die hen verzorgen. Belangrijk is dat deze zelfgemaakte maskers dagelijks op 60° gewassen worden.
 
Volg de aanbevelingen strikt op. Dit is de beste manier om uzelf en anderen te beschermen:
 • Blijf thuis wanneer u niet aan het werk bent.
 • Was uw handen regelmatig en raak uw gezicht zo weinig mogelijk aan.
 • Hou buitenshuis altijd anderhalve meter afstand van anderen.

Deel deze pagina

zondag 3 mei 2020