Ontdek de Maakplaats

De BIB is al lang niet meer de plaats waar u enkel komt om boeken uit te lenen. Ook voor doen en maken kan u er vanaf 25 september terecht. Daarom richt BIB Buggenhout een deel van haar ruimte in als atelier en maakplaats.

De Vlaamse arbeidsmarkt kampt al jaren met een structureel tekort aan technische en wetenschappelijke profielen. Zelfs in crisistijden raken de vacatures niet ingevuld. Dit is een duidelijk signaal dat er te weinig jongeren voor een technische loopbaan kiezen. De regering heeft via het Vlaams STEM-actieplan (2012-2022) al een eerste stap gezet om hier iets aan te doen. Maar ook het lokaal bestuur kan een belangrijke rol spelen om kinderen vertrouwd te maken met techniek. Daarom verleent lokaal bestuur Buggenhout haar steun aan onderstaande initiatieven.

Maakplaats

Vanaf september liften we onze BIB naar een hogere dimensie met een eigen maakplaats voor jong en oud. Dat is mogelijk dankzij een partnerschap met de Maakbib. Een maakplaats is een plek waar u uw eigen creaties en ideeën in de praktijk kan uitwerken. Deze innovatieve werkruimte bevindt zich in de BIB in Het Gemeentehuis. Alle machines en software zijn aanwezig, zowel voor jong als voor oud. Iedereen kan zich ontwikkelen op het gebied van techniek en creativiteit. Denk maar aan 3D-printen, lasersnijden en textiel bedrukken.

BIB Buggenhout voorziet workshops rond bepaalde thema’s en materialen, voor jong én oud. U gaat creatief aan de slag met machines en materialen. De demo’s zijn laagdrempelig zodat u zonder voorkennis kan deelnemen. Hou zeker de activiteitenkalender van de BIB in de gaten of spreek gerust een medewerker aan.

Opening

De maakplaats in BIB Buggenhout gaat officieel van start op zaterdag 25 september. Nieuwsgierig? Kom dan zeker langs in de BIB in Het Gemeentehuis. Tussen 9u30 en 12u30 kan u de machines aan het werk zien en geven onze medewerkers u met plezier meer informatie.

Na de opening op 25 september zal u iedere donderdag tussen 18u en 21u de maakplaats vrij kunnen gebruiken. Tijdens de open maakmomenten op donderdag is iedereen vanaf 16 jaar welkom om dingen te maken en zijn of haar kennis te delen. U kan dan gebruik maken van de machines die op dat moment beschikbaar zijn. Hierbij zal steeds een begeleider van de BIB aanwezig zijn. We stellen de machines gratis ter beschikking.

Om lid te worden van de maakplaats betaalt u 5 euro. Iedere deelnemer dient vooraf het interne reglement van de maakplaats te lezen en te ondertekenen. Materiaal (filament, textiel, …) dient ter plaatse gekocht te worden.

Vrijwilligers gezocht!

Zin om als vrijwilliger aan te sluiten bij ons maakteam? U hoeft niet over een uitgebreide kennis over technologie of maaktechnieken beschikken. Het is belangrijk dat u interesse en creatief gevoel hebt. We leiden u op om met de apparatuur te werken en zo kan u anderen weer verder helpen. Nieuwsgierig of interesse? Neem dan contact op met onze medewerkers van de BIB.

Techniekacademie

Zit u in het vijfde of zesde leerjaar en bent u nog op zoek naar een leuke hobby? Dan hebben we goed nieuws want in september start de techniekacademie. De tiener techniekacademie organiseert tien workshops waar u onder begeleiding vijf boeiende technische projecten maakt, namelijk:

  1. Een periscoop om over en door een muur te kijken.
  2. Een deurmatalarm. Nooit meer ongewenste bezoekers!
  3. Zelf badzout, haargel, bruisballen en badschuim maken.
  4. Een memohouder met knikkers.
  5. Het bouwen en programmeren van een LEGO Spike Robot.

En dat is niet alles want er volgt nog een actief bedrijfsbezoek. De lessen zijn er voor kinderen van 10 tot 12 jaar en worden gegeven door lesgevers van Vives Hogeschool.

De techniekacademie een initiatief van lokaal bestuur Buggenhout, de provincie Oost-Vlaanderen en de Hogeschool VIVES. De workshops vinden plaats op woensdagmiddag in de Boekenschuur in Opstal. Deze lopen van 29 september tot 15 december. Inschrijven kan via www.techniekacademie-buggenhout.be. Per groep kunnen maximaal 20 kinderen deelnemen. U betaalt 55 euro voor de hele reeks. Aan het einde van de reeks ontvangt u een fiscaal attest kinderopvang.

UiTPAS

Hebt u al een UiTPAS? Dan kan u die ook in de BIB gebruiken. Per bezoek aan de BIB of deelname aan activiteiten van de maakplaats kan u punten sparen. Die punten kan u in de BIB inruilen tegen een gratis koffie of de strip ‘Het spook van de Pastorie’. Maar een UiTPAS heeft nog meer voordelen. Deze ontdekt u op https://www.buggenhout.be/uitinbuggenhout. Nog geen UiTPAS? Dan kan u er eentje kopen in de BIB.

Gepubliceerd op woensdag 15 september 2021 16 u.