Ontspannen

Jumelage Wambrechies

In het voorjaar 2009 contacteerde het Noord-Frans stadje Wambrechies onze gemeente voor een mogelijke jumelage.

Na wederzijdse bezoeken besloten beide besturen om samen te werken op het vlak van sport, cultuur, jeugd en gastronomie.

Wambrechies ligt in het Franstalig deel van Frans-Vlaanderen en op 7 km van de cultuur- en winkelstad Lille (Rijsel). Wambrechies telt een 10.000 inwoners en heeft net als Buggenhout een actieve jeneverstokerij.

  • Jeneverstokerij Claeyssens uit 1817, historisch monument en ecomuseum 
  • Poppen- en speelgoedmuseum met een verzameling van 1850 tot 1960 
  • Het Gutenbergatelier over de boekdrukkunst
  • De toeristische Tram tussen Marquette en Wambrechies in historisch geklasseerde trams
  • Een 1,5 ha groot park, de Boskapel, de Avenue des Châteaux met kasteeltjes, twee eeuwenoude schandpalen, een 17e eeuwse huizenrij, het 19e eeuws Carnotfort, het Stadhuis, het Belfort en de St. Vaastkerk


Voor de sportievelingen is er de binnenklimmuur, een overdekte kinderspeeltuin, ballonvaarten, bewegwijzerde wandelpaden, een jachthaven aan de Deûle en boottochten op die Deûle. Le Wam biedt je squash, badminton en 4 indoor voetbalterreinen. Er zijn clubs voor atletiek, taekwondo, basket, handbal, gym, wandelen, voetbal, wielertoerisme, tafeltennis, petanque, tennis, rugby, yoga, karabijn- en pistoolschieten, vissen, moto, miniatuurvliegtuigjes,…


Het verenigingsleven telt een grafische kunstgroep, harmonieën, zang- en dansgroepen, een toneelgroep, scouts, feest- en schoolcomités, een Oudstrijdersbond, Historische en Familiekundige verenigingen,….


Zondagmorgen is marktdag.
Braderie op Pinkstermaandag en op de laatste septemberzondag
December een Sinterklaasstoet en Kerstmanviering
Kermis op het weekend na Pinksteren en op het derde septemberweekend
Eerste oktoberzaterdag het Fête des Allumoirs met vuurwerk en snoepuitdeling

alle info