Ophokplicht voor pluimvee

Er is een uitbraak van vogelgriep H5N1 in Baardegem vastgesteld. Dat betekent dat pluimvee terug opgehokt of minstens afgeschermd moet worden om contact met wilde vogels te vermijden.

Er wordt een beschermingszone in een straal van 3 km en een bewakingszone in een straal van 10 km ingesteld.

Beschermingszone =3km
Betrokken gemeentes : Aalst, Asse, Lebbeke, Merchtem en Opwijk

Bewakingszone = 10 km
Betrokken gemeentes: Aalst, Affligem, Asse, Buggenhout, Denderleeuw, Dendermonde, Dilbeek, Erpe-Mere, Haaltert, Hamme, Lebbeke, Lede, Liedekerke, Londerzeel, Meise, Merchtem, Opwijk en Ternat

In de afgebakende gebieden moet het pluimvee terug opgehokt of minstens afgeschermd worden om contact met wilde vogels te vermijden. Daarnaast wordt ook een inventarisatie gevraagd van het gehouden pluimvee bij geregistreerde houders in de zones. Deze houders worden hiervoor op de hoogte gebracht en gecontacteerd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Meer info over de strikte maatregelen kan u terugvinden in de bijlages bij dit bericht en op de FAVV website.

Enkele belangrijke zaken:

  • De ophok/afschermplicht is ook voor particulier gehouden pluimvee van kracht, de politionele diensten kunnen hiervoor optreden ingeval zij overtredingen vaststellen.
  • In de afgebakende gebieden is het verzamelen van pluimvee en vogels verboden (zie ook maatregelen).
  • Specifiek voor vinkenzettingen: deze kunnen NIET doorgaan, houders gelegen in de zone kunnen ook niet deelnemen aan wedstrijden buiten de zone.
  • Specifiek voor de duivensport: duivenhouders in de 3 km zone moeten hun dieren tijdelijk binnen houden en kunnen niet deelnemen aan wedstrijden, duivenhouders gelegen in de 10 km zone mogen hun duiven lokaal rond de duiventil laten vliegen MAAR mogen niet deelnemen aan wedstrijden.
Gepubliceerd op vrijdag 24 februari 2023 14.30 u.