Prikpartner gezocht!

De lokale besturen en Eerstelijnszone Dender merken dat veel mensen zich zorgen maken over de vaccinaties. Daarom roepen we inwoners op om zich op te geven als prikpartner.

Een afspraak online bevestigen, wijzigen of annuleren, naar het vaccinatiecentrum geraken … het is niet voor alle mensen even eenvoudig. Niet iedereen is even digitaal onderlegd of heeft een computer, internet … Niet iedereen volgt even actief de berichtgeving via televisie, radio, kranten … Deze mensen kunnen hulp gebruiken en misschien kan u deze hulp wel aanbieden? We roepen alle inwoners op om zich aan te bieden als prikpartner om mensen bij te staan in het vaccinatieproces.

Denkt u dat iemand in uw buurt, straat of appartementsgebouw, uw vrienden- of kenniskring, uw vereniging … hulp kan gebruiken? Stap dan (coronaproof) op deze persoon af en biedt u aan als prikpartner. Dan hoeft hij/zij op het moment dat de uitnodiging in de bus valt, maar naar u te bellen voor ondersteuning. Van deze prikpartners wordt niet verwacht dat zij vaccinatie-experten zijn. Weten dat er bijvoorbeeld een lokaal callcenter is dat elke werkdag bereikbaar is van 9u tot 17 u. via 0800 99 502 kan al volstaan. Misschien kan het helpen om samen naar dit nummer te bellen? Lokale medewerkers beantwoorden er alle vragen en helpen om uw afspraak te bevestigen, wijzigen of annuleren.

Daarnaast vormt ook mobiliteit naar het vaccinatiecentrum een bezorgdheid. De vaccinatiecentra, lokale besturen en eerstelijnszones stellen alles in het werk om mensen die minder mobiel zijn te ondersteunen. Ook hiervoor kunnen mensen terecht bij het callcenter. De medewerkers begeleiden u gericht naar de vervoersoplossing die u zoekt. Misschien ziet u het zitten om als prikpartner uw buur of familielid naar het vaccinatiecentrum te brengen? Mensen kunnen om verschillende redenen (mobiliteit, gehoorprobleem, anderstalig …) begeleiding/ondersteuning nodig hebben in het vaccinatiecentrum zelf. Het is mogelijk om een persoonlijke begeleider mee te brengen die samen met u doorheen het hele traject gaat. Een prikpartner kan vrijwillig dit engagement aanbieden binnen zijn/haar omgeving.

We moeten niet meer vertellen hoe belangrijk het is dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Het is immers dé weg naar een meer normaal leven dat we hopen zo snel mogelijk terug te vinden. Vele inwoners willen dit zelf ook, maar zitten nog met veel vragen of hebben een helpende hand nodig om deze stap te kunnen zetten. U kan deze helpende hand zijn! Wij hebben in de eerste golf gemerkt dat de solidariteit onder onze inwoners heel groot was om elkaar bij te staan. Het is op diezelfde solidariteit dat wij nog eens een beroep willen doen. Alvast bedankt aan alle helpende handen!

 

 

Gepubliceerd op maandag 15 maart 2021 9.40 u.