Reewildspiegels in Buggenhoutbos

Agentschap Natuur en Bos heeft reewildspiegels geplaatst in de Kasteelstraat. Deze spiegels weerkaatsen de koplampen van auto's. Zo worden dieren afgeschrikt en aanrijdingen voorkomen.

Het duurde vrij lang vooraleer reeën het Buggenhoutbos ontdekten, maar sinds een vijftiental jaren is het aantal reeën systematisch toegenomen. Op verschillende plaatsen steken de dieren vanuit het bos of veld de Kasteelstraat over, die dwars door het Buggenhoutbos loopt. Spijtig genoeg loopt dat op sommige momenten fout. Het afgelopen jaar vonden enkele aanrijdingen met reeën plaats, met dode dieren en blikschade tot gevolg. De spiegels vormen dus een belangrijke factor voor het verhogen van de veiligheid voor zowel dier als mens.

Om dit probleem op te lossen plaatst Natuur en Bos reewildspiegels langs de Kasteelstraat. Die weerkaatsen het licht van de voorbijrijdende auto's, wat de dieren afschrikt. Hierdoor zullen ze minder gemakkelijk de straat oversteken. Het systeem werkt uiteraard enkel 's nachts. De wildspiegels worden om de 25 meter geplaatst. De kleur van de reflector is blauw, dat zou volgens onderzoek en ervaring het beste effect hebben. Wilde dieren kunnen enkel groene en blauwe kleuren onderscheiden. Blauw geldt voor hen als een waarschuwende kleur, omdat deze kleur in de natuur niet voorkomt. De ervaring leert dat er een afname met 73% is van het aantal ongevallen met reeën op plaatsen waar deze reewildspiegels geplaatst werden.

Meer weten? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van Natuur en bos.

Gepubliceerd op dinsdag 26 november 2019 17 u.