Rolstoel- en dementievriendelijk pad

Vanaf nu is er in Buggenhoutbos een rolstoel- en dementievriendelijke route. Dit initiatief kwam tot stand na een samenwerking tussen Natuur en Bos, vzw Camino en het lokaal bestuur.

Aangepaste wandelingen kunnen eenzaamheid bij mensen met dementie en hun mantelzorgers voorkomen. Het is tevens van groot belang hen aan te zetten tot activiteiten buitenshuis. Zo kan men het taboe rond dementie doorbreken en bespreekbaar maken. Buggenhoutbos is één van de toegankelijkste bossen in de regio met een groot netwerk van paden. De goede bereikbaarheid voor personen met een beperking en ouderen is al gekend bij de bosbezoekers. Om hen nog meer tegemoet te komen, werd een rolstoel- en dementievriendelijk pad uitgestippeld. Voor rolstoelgebruikers werden de niveauverschillen weggewerkt. Voor mensen met dementie werden voldoende rustpunten met banken voorzien. Daar kunnen ze even tot rust komen, is er gelegenheid tot een gesprekje en kunnen ze bewust zintuiglijke belevingsaspecten ervaren zoals kleuren, geuren, geluiden, landschapselementen, de seizoenen, …

Het nieuwe pad werd door experten getest en goedgekeurd. Het resultaat is een volwaardig traject van 6 kilometer lang dat u langs heel wat mooie plaatsen in het bos leidt. Zo loopt u vanaf de parking op de Kasteelstraat doorheen het jongere aangeplante bos, komt u langs de speelzone Konijnenberg in het oude bosgedeelte en passeert u langs de begrazingszone. De nieuwe wandelroute is volledig bewegwijzerd.

Gepubliceerd op donderdag 17 juni 2021 10 u.