Speelstraat

De zomer komt eraan en dat is de ideale periode voor kinderen om buiten te spelen. Wilt u dat de kinderen uit de buurt veilig op straat kunnen spelen? Organiseer dan een speelstraat!

Tijdens een speelstraat wordt een deel van de openbare weg tijdelijk en op bepaalde uren afgesloten. De hele breedte van de weg is dan voorbehouden voor spelende kinderen. Op die manier kunnen de kinderen er vrij en veilig spelen.

Voorwaarden

Een speelstraat is tijdelijk. Een speelstraat is enkel een speelstraat op vooraf bepaalde dagen en uren, in samenspraak met de bewoners van de straat. Op andere tijdstippen worden de hekken weggenomen.

Een speelstraat kan enkel ingericht worden tijdens de schoolvakanties (krokus-, paas-, zomer-, herfst-, kerstvakantie) met een maximum van:

  • 7 dagen in de herfst- en krokusvakantie.
  • 14 dagen in de paas- en kerstvakantie.
  • 8 weken aaneensluitend tijdens de zomervakantie.

Procedure

  1. Dien uw aanvraag in bij de jeugddienst.
  2. Niet elke straat kan een speelstraat worden. We moeten dus eerst onderzoeken of dat kan. Is uw straat een woonstraat? Is de snelheid beperkt tot 50 km/u? Zijn de omliggende straten vlot bereikbaar indien uw straat afgesloten is? Het zijn slechts enkele vragen in het kader van mobiliteit die we bekijken.
  3. Na het indienen, krijgt u een advies. Als het positief is, kan u naar de volgende stap. Als het positief met een opmerking is, zullen er enkele extra voorwaarden zijn (bijvoorbeeld enkel in het weekend, enkel een deel van straat). Het kan ook negatief zijn als uw straat niet in aanmerking komt als speelstraat.
  4. Uw straat mag een speelstraat worden maar u hebt nog de steun nodig van uw buren. Er moeten twee personen aangeduid worden die verantwoordelijk zijn voor de
    speelstraat (een meter en peter). Zij houden een oogje in het zeil en zorgen voor het plaatsen en opbergen van de hekken. De meters en peters moeten de buren inlichten dat u graag een speelstraat wil inrichten. 60% van de buren moet hier akkoord mee zijn. Per huisnummer is er 1 stem. U ontvangt van de jeugddienst een brochure (zie bijlage) die u aan de buren kan geven om ze te informeren en de handtekeningen te verzamelen
  5. Wanneer u de laatste informatie doorgeeft, volgt er een goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen. U ontvangt dan een brief die u kan uitdelen aan de bewoners van de speelstraat. Het feest kan beginnen.

Deel deze pagina

vrijdag 23 februari 2024