Spelend leren

We hechten op school veel belang aan ‘spelen’. Spelen is immers voor jonge kinderen de belangrijkste vorm van leren. Door het spel krijgt de wereld om hen heen meer betekenis.

Op onze kleuterspeelplaats zal je daarom, naast een mooi klim- en glijtoestel ook mobiele zandbakken en een buitenkeukentje zien. Daarnaast beschikken we op school over een grote verzameling fietsjes. Onze kleuters houden er van om de hele speeltijd te fietsen.

Ook na de kleuterleeftijd is spel onmisbaar voor kinderen. In het opgroeien tot jongvolwassenen is het spel één van de belangrijkste manieren om sportvaardigheden en sociale vaardigheden te trainen. De speelplaats van de lagere school heeft spelgelegenheid voor vrij spel en voor sportspelen. Er is het grote voetbalveld, trefbalveld en basketveld, maar ook een ballenvanger en klimtouwen. Onze blikvanger op de speelplaats is ons piratenschip, dat dagelijks het ruime sop lijkt te kiezen onder een andere kapitein.

Tijdens de middagspeeltijd –als het weer het toelaat- openen we ook de spelenkoffer. De spelenkoffer is een uitleendienst van speelplaatsspeelgoed dat elke dag aan een andere klas wordt aangeboden. Ook de LEGO-wand hoort bij de spelenkoffer. Wie liever rustig leest, vindt een boekenbib op de speelplaats.

Op zonnige vrijdagen speelt lokale Radio Sprinkhaan. Onze zesdeklassers draaien muziek voor hun schoolvriendjes. Radio Sprinkhaan draait muziek waar je blij van wordt, muziek waar je kan op zingen, dansen en springen!

De kleurrijke vriendschapsbank dient om kleine ruzies bij te leggen. Door er samen over te praten kunnen heel wat conflictjes worden opgelost.

Kinderen die door omstandigheden (omdat ze ziek zijn, bijvoorbeeld) beter binnenblijven, kunnen de speeltijd doorbrengen met een vriendje en samen een strip of een boek lezen of met een gezelschapsspel spelen.

Natuurlijk gelden er afspraken op onze speelplaats. Zo krijgt elk kind kans om fijn te spelen.

Deel deze pagina

woensdag 2 juni 2021