Tijdens de wintermaanden krijgen we soms te maken met gladde wegen door sneeuw, ijzel of nachtvorst. Om hier snel op in te spelen, heeft onze technische uitvoeringsdienst een strooiplan uitgedacht. Daarnaast monitoren onze medewerkers via software het weer. Op basis van die informatie (en hun eigen ervaring) kunnen zij beslissen of er preventief gestrooid wordt. Vanaf half november tot eind maart werken we met een wachtdienst. Bepaalde medewerkers hebben dan na de werkuren permanentie. In geval van plots noodweer kunnen zij opgeroepen worden en staan zij meteen paraat.
Onze medewerkers zetten zich volop in maar zij kunnen niet overal zijn. Daarom rangschikt het strooiplan de straten volgens prioriteit. Het strooiplan werkt in drie fasen.
- De hoofdwegen. Dat zijn de wegen waar continu verkeer is.
- De schoolomgeving, omgeving GC De Pit en Het Gemeentehuis. Dat zijn de belangrijkste routes waar schoolgaande jeugd passeert.
- De woonwijken, doodlopende straten, enz.. Kortom de straten waar weinig verkeer is. Deze worden indien nodig overdag gestrooid.
Wanneer er beslist wordt om te strooien, vertrekt er een ploeg met de strooiwagen. Daarnaast wordt er ook een ploeg ingezet om met de tractor de fietspaden en moeilijk bereikbare wegeltjes te strooien. Deze ploeg vertrekt iets later dan de strooiwagen.
Wist u dat?
- We 1 strooiwagen en 1 tractor hebben om de wegen aan te pakken?
- Elke strooiploeg bestaat uit 2 personen? Elke ploeg heeft één week permanentie. In totaal werken 10 keer 2 ploegen in een wisselend systeem tijdens de winterwacht.
- Er zon 6 ton strooizout in de strooiwagen gaat?
- We bij een preventieve ronde ongeveer 5 ton strooien? Wanneer het om ijzel of sneeuw gaat, kan dat getal variëren van 6 ton tot 20 ton.
- We elk jaar 200 ton strooizout reserveren? Indien dat niet voldoende lijkt te zijn, zijn we altijd in de mogelijkheid om bij te bestellen.
- Wij aan droog strooien doen? Bij het droog strooien wordt zout in kant en klare vorm over de weg gespoten.
Verantwoordelijkheid als burger
Voetpaden die grenzen aan een privé-eigendom moeten altijd sneeuw- en ijsvrij gehouden worden door de bewoners of eigenaars van dat pand. Dat is vastgelegd in het politiereglement. Daarom bedeelt het lokaal bestuur elke twee jaar gratis strooizout. In Buggenhout was de laatste bedeling in 2023. Wanneer er een nieuwe bedeling op het programma staat, wordt dat aangekondigd via onze nieuwskanalen.