Versoepelingen coronavirus

Op donderdag 20 augustus 2020 kwam de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. Onder andere winkelen per twee wordt opnieuw toegelaten.

De Nationale Veiligheidsraad besliste volgende zaken voor september:

  • De bubbel van vijf blijft. Er komt geen uitbreiding van de bubbel van vijf. Algemeen wordt aangenomen dat de vorige uitbreiding van de bubbel, die in de praktijk leidde tot nagenoeg ongelimiteerde contacten, de tweede golf net heeft veroorzaakt. Deze bubbel zal al zeker tot eind september gelden.
  • Winkelen met twee opnieuw toegelaten. Winkelen met twee wordt vanaf maandag 24 augustus opnieuw toegelaten zonder tijdslimiet.
  • Koffietafel na begrafenis. Ook worden maximaal 50 mensen toegelaten op een koffietafel na een begrafenisplechtigheid. Op deze bijeenkomsten moeten de regels die van kracht zijn in de horeca gerespecteerd worden.
  • Evenementen. Concreet zullen vanaf september evenementen met 200 personen binnen weer kunnen doorgaan. In de buitenlucht gaat het om 400 personen.
  • Geliefden op afstand. Mensen die geen juridische band hebben (ongehuwden), maar kunnen bewijzen dat ze een duurzame relatie hebben, mogen vanaf 1 september de grens weer oversteken om elkaar te zien.
  • Opnieuw naar school. Zoals al was aangekondigd, zullen op 1 september alle leerlingen terug naar school kunnen. De herstart van het schooljaar gebeurt in een voltijdse vijfdagenweek. Voor leerkrachten en leerlingen ouder dan 12 jaar blijft een mondmaskerplicht gelden. Buitenschoolse activiteiten gaan niet door.

Naast deze maatregelen werd er een oproep gelanceerd om u te laten testen indien u terugkeert uit een rode zone. Dat is een verplichte maatregel. Alle informatie kan u terugvinden op deze website.

Gepubliceerd op donderdag 20 augustus 2020 15.15 u.