Week tegen pesten

Op vrijdag 14 februari gaat de 15e Vlaamse week tegen pesten van start. Een week lang wordt dit probleem bij jongeren extra onder de aandacht gebracht.

Uit onderzoek blijkt dat één kind op vijf in Vlaanderen gepest wordt tijdens hun jeugd. Bijna één kind op twintig heeft er dagelijks mee te maken. (Cyber)pesten blijft tot op de dag van vandaag een hardnekkig probleem. Maar er is nog meer: ongeveer 1 op 3 Vlaamse jongeren geeft aan niet goed in zijn vel te zitten. Jongeren vandaag de dag worstelen met hun psychisch welzijn. Wanneer u met die jongeren doorpraat, komt pesten vaak als één van de factoren naar boven.

Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten wil daar samen met kinderen, jongeren en hun begeleiding iets aan doen. Daarom lopen er tal van acties waarvan 'de stipactie' van Ketnet de bekendste is. Meer weten? Neem dan een kijkje op de website van Kies kleur tegen pesten.

Bent u het slachtoffer van pesten? Hebt u zelf iemand gepest en wilt u ermee stoppen? Praat erover met iemand uit uw omgeving die u vertrouwt. Of praat met iemand via één van deze hulplijnen.

  • Awel: Luistert naar kinderen en jongeren. Bel, chat, mail met Awel. Of lees en deel ervaringen met andere kinderen en jongeren.Wanneer u Awel contacteert, zal een vrijwilliger naar u luisteren. U mag uw tijd nemen en alles vertellen wat u wil.
  • CLB en CLBchat: Neem contact op met een leerlingenbegeleider van het CLB (Centrum voor leerlingenbegeleiding). Dat kan anoniem via CLBchat en/of maak een afspraak met het CLB waar uw school mee samen werkt.
  • Het JAC: Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen en problemen. U kan bij het JAC terecht met elke vraag. Bij de meeste JAC’s kan u gewoon binnenstappen met uw vraag. Soms moet u een afspraak maken. U kan ook bellen, mailen of chatten.
  • 1712: Wordt u vaak uitgescholden? Is er iemand die u fysiek pijn doet, slaat, schopt, …? Worden er persoonlijke spullen van u afgepakt? Dan bent u slachtoffer van geweld. Ook pesten is geweld. Met 1712 kan u bellen of mailen om erover te praten.
  • Tejo: Spring binnen bij therapeuten van Tejo en doe uw verhaal! Tejo biedt gratis, anoniem en onmiddelijk herapeutische begeleiding aan jongeren van 10 tot 20 jaar.
Gepubliceerd op vrijdag 14 februari 2020 9 u.