Aangifte stilgeboren kindje

Voor levenloos geboren kindjes met een zwangerschapsduur van meer dan 180 dagen dient er een akte opgemaakt te worden. Dat is een verplichting. Bij een zwangerschapsduur tussen de 140 dagen en 180 dagen spreken we over een sterrenkind. Dat wil zeggen dat de keuze bij de ouders ligt of er een akte opgemaakt wordt. De mogelijkheid bestaat maar het is geen verplichting.

Bij een zwangerschapsduur van minder dan 140 dagen spreken we ook over een sterrenkind maar is er geen mogelijkheid tot opmaak van een akte. Om deze groep niet in de kou te laten staan voorziet het lokaal bestuur Buggenhout de opmaak van een symbolisch sterrenregister.

Procedure

De aangifte van een stilgeboren kindje van een Buggenhoutse inwoner kan op 2 manieren:

Na ontvangst van de gegevens door de dienst burgerzaken, wordt het stilgeboren kindje opgenomen in het symbolisch sterrenregister. Dit register bevindt zich in de online toepassing WebBGP.

Na registratie wordt er naar de ouder(s) een brief verstuurd vanuit het lokaal bestuur met volgende zaken:

  • vermelding dat het stilgeboren kindje opgenomen werd in het register.
  • vermelding dat zij een vlinder kunnen afhalen bij het onthaal welke geplaatst kan worden op een sterrenweide binnen onze gemeente.
  • een klein houten hartje voorzien van een gedicht als persoonlijk aandenken aan hun stilgeboren kindje om thuis te bewaren.

De houten vlinders voor de sterrenweide worden gemaakt door de Maakplaats en afgewerkt door de Technische Uitvoeringsdienst. Het klein houten hartje, voorzien van een gedicht als persoonlijk aandenken, wordt gemaakt door de Maakplaats. Het gedicht Stille Liefde van onze dorpsdichter Linda De Vlieger wordt ook opgenomen in het schrijven.

Stille Liefde

Tussen de Sterren en de Maan
staat je Naam verweven
in zacht gesponnen zijdedraad

Je bent en Je bestaat
een bundeltje Gemis
gevuld met Stille Liefde
van de ochtend tot de dageraad

Linda De Vlieger - Dorpsdichter

Deel deze pagina

woensdag 17 januari 2024